Wim Hof Breathwork Masterclass

"Ervaar de diepgaande, intense rust en de Kracht van een Live, Begeleide Wim Hof groepsademhaling"
Dominique-Stulens-Wim-Hof-Method-Workshop-groepsademhaling.jpg
Dominique Stulens
Kinesist | Osteopaat | Wim Hof Instructeur

1. Introductie Wim Hof Methode: de 3 pillars.

Mindset, ademhaling, koudetraining

Dit zijn de 3 pillars van de WHM. Binnen de filosofie van de Wim Hof Methode bestaan ze niet afzonderlijk omdat ze mekaar in zo’n krachtige mate versterken. Geen ijsbad zonder ademhaling. Geen ademhaling zonder de “Wim Hof mindset” 😉 

We bespreken kort op welke manier dat ze mekaar versterken en diepen de rol van de Wim Hof ademhaling binnen het geheel van de Methode verder uit. 

Je zou kunnen stellen dat de Wim Hof ademhalingstechnieken het kloppend hart zijn van de Wim Hof Method.

Enerzijds brengen deze technieken Wim Hofs – “beyond the mind” tot Leven door ze fysiek voelbaar maken. 

Naast deze diepgaande ervaring is het ook de perfecte fysieke en mentale voorbereiding op de koudetraining. 

" De Wim Hof Ademhaling is het kloppende hart van de Wim Hof Method."
Dominique-Stulens-Wim-Hof-ademhaling-Bierbeek.jpg
Dominique Stulens
Wim Hof Certified Instructor (Level 3)

2. Mindset en doelstellingen van de Wim Hof ademhaling.

A. Mindset

“Mindset” neemt een belangrijke, zoniet de belangrijkste plaats in in de Wim Hof Methode. Dit geldt ook en in het bijzonder voor de Wim Hof Ademhaling zelf.

Ben je je bewust van de mogelijkheden van de Wim Hof Ademhaling? En hoe kan je bewust deze mogelijkheden in de praktijk omzetten en benutten? 

We bekijken samen hoé je – bewust – bepaalde effecten (ontstekingsremmende werking, gelukshormonen, emotierugulatie, omgang met stress/prestatiedruk) kan bekomen met de Wim Hof ademhaling.

3. Theorie/anatomie ademmechanica.

A. Ademmechanica : het middenrif en hulpademhalingspieren

Het diafragma is een van de meest interessante spieren van het lichaam. `Ze staat onder controle van net autonome zenuwstelsel én onder onze eigen controle.

Daarom houden we de anatomie ervan onder het vergrootglas. We brengen het volledige ademmechanisme in beeld en bekijken de directe impact van de Wim Hof ademhalingstechniek op de organen, het hart en de hersenen.

Aan de hand van de anatomie kunnen we ook bepalen in welke houding we het middenrif zo efficient mogelijk kunnen gebruiken. 

middenrif en hulpademhalingsspieren

B. Impact van Wim Hof ademhaling op het zenuwstelsel

De impact van de veranderde chemie als gevolg van de Wim Hof Ademhaling is intussen glashelder aangetoond. 

In dit stukje van de Masterclass bekijken we ook letterlijk in beeld de mechanische invloed van de WHM-ademhaling op onze hersenen, de stroming van het hersenvocht de doorbloeding van de hersenen. 

Wanneer je je dit visueel kan voorstellen, begrijp je hoe onze masterglands (hypofyse, epifyse) door de WH-ademhaling geprikkeld worden en waarom je zelf en bewust invloed kan uitoefenen op je autonoom zenuwstelsel van een mechanisch oogmerk. 

Dit kunnen visualiseren helpt je om nog bewuster en doelgerichter te ademen. 

C. Neusademhaling versus mondademhaling.

“Moeten we inademen via de neus of de mond?” is een vaakgestelde vraag die mensen stellen wanneer ze deelnemen aan de WHM workshops. 

We bekijken de essentiële verschillen tussen neus- en mondademhaling en bespreken waarom je eigenlijk áltijd neusademhaling zou moeten toepassen. 

En toch doen velen  – ik ook meestal – de Wim Hof ademhaling door de mond.

Terwijl je de Wim Hof ademhaling perfect via de neus kan doen, zijn er toch goede redenen om tijdens de WH-ademhaling met de mond te ademen.

D. Wetenschap over de Wim Hof Ademhaling

Recent onderzoek (2022) naar de Wim Hof Methode heeft de cruciale rol van de Wim Hof ademhaling – misschien zelfs verrassend voor velen – klaar en duidelijk in de verf gezet.

De impact van het ijsbad op onze fysiologie/chemie is veel groter mét de ademhaling als voorbereiding dan zonder(!) 

We bespreken deze resultaten en kijken welke praktische implicaties ze hebben voor jouw praktische beoefening van de Wim Hof Method. 

"Mensen zijn altijd onder de indruk van het ijsbad. Maar vaker nog, zijn ze totaal verrast door wat de Wim Hof ademhaling bij hen teweeggebracht heeft."
Dominique-Stulens-Wim-Hof-ademhaling-Bierbeek.jpg
Dominique Stulens
Wim Hof Certified Instructor Level 3

4. Wim Hof Meditation/Breathing

De gekende Wim Hof ademhalingsoefeningen (Basic en Power Breathing) zijn géén relaxatieoefeningen. Ze wekken veel adrenaline op, veranderen de zuurtegraad van het lichaam en “hacken” je autonoom zenuwstelsel. 

Deze Wim Hof ademhalingsoefening is echter heel anders van aard, doelstelling en opbouw. Ze is gericht op bewustwording van het lichaam, op pure mentale en fysieke relaxatie en op mindfulness.

Deze oefening kan je perfect gebruiken om bij voorbeeld in slaap te vallen.  

WHM baiss vs Power Breathing

5. Wim Hof Basic Breathing vs Power Breathing

De Wim Hof Basic Breathing is de basisoefening die we deelnemers van de Fundamentals workshop aanleren.

De Wim Hof Power Breathing leren we deelnemers aan tijdens de Wim Hof Method advanced workshop omdat de sensaties die optreden nòg intenser zijn dan de basic breathing. 

Beide technieken komen aan bod tijdens de WHM weekends en travels … en tijdens deze Wim Hof Method Breathwork Masterclass.

We bespreken de verschillen in het protocol, in de impact op onze fysiologie en waarom en wanneer je welke techniek zou gebruiken. 

WHM baiss vs Power Breathing

Sommigen zeggen: “Ademhalingsoefeningen zijn belangrijk. Want je kan niet lang zonder te ademen.”

Ik zeg: “Je kán niet eens stoppen met met ademen. Probeer maar. Op een bepaald moment neemt een mysterieuze kracht neemt het gewoon van je over.”

Met de Wim Hof mindset en ademhaling kom je opnieuw op één lijn met deze Kracht. Bewust. En wakker je deze Levenkracht opnieuw aan. En jij wordt wakker.”

Dominique-Stulens-Wim-Hof-ademhaling-Bierbeek.jpg
Dominique Stulens
Wim Hof Certified Instructor (Level 3)

6. Wim Hof ademhaling: demonstratie correcte techniek!

Krachtig, maar ongeforceerd. En elegant.

Wanneer mensen al een tijdje op zichzelf de Wim Hof Method toepassen en even later een van mijn Wim Hof workshops komen volgen, merk ik dat er nog veel fouten gemaakt worden tegen de juiste ademtechniek.

De Wim Hof Methode staat ook voor “simplicity” – “Easy does it” zegt Wim. En deze ademtechniek is eigenlijk doodsimpel. Toch willen velen het “te goed doen.” En net daardoor forceren ze de ademhaling: krachtig ademen is niet hetzelfde als geforceerd ademen!

Vaak merken deelnemers dat ze met kleine aanpassingen en dito tips minder moeite moeten doen om efficiënter en dieper te ademen na deze uitleg.

De techniek wordt dan ook duidelijk gedemonstreerd en bij iedere deelnemer persoonlijk gecheckt!   

7. Just Breath! Begeleide Wim Hof ademhalingssessie

Just Breath. Zuurstof binnen. CO2 buiten. Verander bewust de chemie van je bloed. Breng je cellen in een optimale chemische toestand. Zo ervaar je de alchemist die je al bent.

Alchemie waarmee je twijfel verandert in rust. Woede in daadkracht en vastberadenheid. 

En dan … ervaar je de essentie van wie je bent. Ver voorbij het denken. Ver voorbij menselijke emotie. Ver voorbij de contouren van je lichaam. 

En als je dit gevoel eenmaal, vergeet je dit nooit meer. Het is je Spirit. Je zijn. Je essentie. 

Tijdens deze ademsessie komen zowel de Wim Hof Basic Breathing als de Wim Hof Power Breathing aan bod. Op gevoel, zoals de flow van de groepsenergie vanzelf aangeeft. 

We gaan dieper dan ooit tevoren! 

"De Westers beschaving is gestoeld op "Mens Sana, corpora Sano". Gevangen in een dualitisch dénkkader. Maar waar is de Ziel dan, de Spirit? Met deze krachtige WHM-ademhaling oefening ervaar je opnieuw "Trinity" en overstijg je deze dualiteit. En neem je hem gewoon waar. Zonder mening. Zonder oordeel. Vanuit een diepgewortelde rust. En vanuit die rust komen Je creativiteit je Spirit, vitaliteit en "inspiratie" komen opnieuw tot leven!
Dominique-Stulens-Wim-Hof-ademhaling-Bierbeek.jpg
Dominique Stulens
Wim Hof Certified Instructor

8. Q & A - Delen van je ervaring (optie)

Soms denk ik wel eens tijdens een ademhalingssessie: “Het ging er redelijk rustig aan toe vandaag.” … 

totdat … mensen beginnen te delen wat ze ervaren, gevoeld en/of zelfs gezien hebben. 

Het delen van wat je ervaren hebt is natuurlijk een optie. Maar je zal niet alleen versteld staan van wat je zelf ervaart tijdens een geleide Wim Hof ademhalingssessie in groep, maar ook van wat andere deelnemers vertellen. 

Dit is altijd een zeer bijzonder en verbindend moment. 

9. Voor wie is deze Wim Hof ademsessie bedoeld?

En voor wie spijtig genoeg uit veiligheid niet

A. Algemeen

Als je het mij vraagt, zou iedereen de “Mindset” (van de) Wim Hof (Method) moeten aanleren van kindsaf. Open en speels, nieuwsgierig en avontuurlijk, zonder faalangst of prestatiedruk, “beyond good and bad”. Gewoon groeien.

Leven vanuit je buikgevoel en vanuit je hart (ipv naar verwachtingen van de buitenwereld!) 

Idealiter krijg je als kind deze mindset mee met je opvoeding en – hoewel dit voorlopig een utopie lijkt – ook vanuit de maatschappij (school, jeugdbeweging etc, …)

Ik wou alvast dat ze bestond toen ik 18 jaar was. We leren teveel, maar leren te weinig voelen. We worden af-geleerd onze emoties te uiten. Laat staan dat we worden geleerd hoé we met emoties en negatieve gedachten moeten omgaan. 

Gelukkig is het nooit te laat om deze mindset en geweldige Wim Hof Technieken aan te leren. 

B. Voor Wie ...

1) Voor iedereen die in contact wil komen met de Wim Hof Methode, maar voor wie de drempel van het ijsbad nog te hoog is.

2) Voor iedereen die reeds met de Wim Hof Methode bezig is, maar de kracht van een begeleide Wim Hof groepssessie wil meemaken.

3) Voor iedereen die reeds een Wim Hof Workshop meegemaakt heeft, maar deze prachtige ervaring opnieuw wil meemaken zonder opnieuw deel te nemen aan een volledig workshop.

4) Voor iedereen die bezig is met zelfontwikkeling en zelfactualisatie. Deze ademhalingsoefening is een shortcut to the soul. Binnen het uur bereik je wat je met jaren mediatie niet bereikt. De ervaring van je zijn. Meditatie 7.0 dus. 

C. Voor wie beter uit veiligheid niet?!

De Wim Hof Ademhalingsoefening doe je uit veiligheidsoverwegingen best niet wanneer je te maken hebt met een van onderstaande aandoeningen: 
 
  1. Aneurysma
  2. Epilepsie
  3. Hoge Bloeddruk die niet onder controle is dmv medicatie 
  4. Gekende hartklachten en hartritmestoornissen 
  5. Zwangerschap
  6. Ernstige migraine

 

De Wim Hof Ademhalingsoefeningen wordt ook afgeraden bij kinderen onder de 16 jaar. Niet omdat het met zekerheid gevaarlijk zou zijn, maar omdat we niet met zekerheid kunnen zeggen dat het 100% veilig is voor een brein in volle ontwikkeling 😉 

Weet je het niet zeker? Neem dan gerust even contact met me op! 

10. Voor bedrijven en groepen

Wens je deze krachtige ervaring aan te bieden binnen je bedrijf, vereniging, vriendengroep of een event dat je organiseert Neem dan rechtsreeks contact met me op.

Het is ook geen enkel probleem om deze Wim Hof Masterclass Breathwork op maat van jouw bedrijf of vereniging uit te werken.  

Je werknemers zullen je dankbaar zijn! Naast hun algemene fysiek en mentale gezondheid,  komt het ook de Team-Spirit ten goede! 

AGENDA

Wim Hof Method Breathwork Masterclass

Hieronder vind je alle data en locaties van de komende Wim Hof Methode Breatwork Masterclasses. De plaatsen zijn beperkt en de workshops zijn meestal snel uitverkocht! 

Deze Masterclass is de perfecte introductie in de Wim Hof Methode wanneer je nog met de “ijsbaddrempel” worstelt, maar toch de kracht van de Wim Hof Ademhaling en mindset wil ervaren. 

Verder is het een ideale mogelijkheid voor mensen die reeds deelgenomen hebben aan een Fundamentals of een Advanced workshop om hun kennis over de ademhaling nog extra te verdiepen en opnieuw deel te nemen aan een ademsessie met een kortere investering van je tijd ! 

De impact van deze inzichten en krachtige ervaring van deze ademsessie zal je niet licht vergeten! 

Tot snel, 

Dominique

Ervaringen met de Wim Hof Method Breathwork Masterclass  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.