Wat mag je verwachten van een

Gecertifieerd Wim Hof Instructeur ?

Met de stijgende populariteit van de Wim Hof Methode zijn”Ademwerk” en “ijsbaden” “hotter” dan ooit tevoren. Tegenwoordig kan je er ook op steeds meer plaatsen voor terecht.

Maar als je echt de Wim Hof Methode wilt leren, check dan even of je te maken hebt met een gecertifieerd Wim Hof Instructeur. Op deze pagina lees je waarom. 

We can't do it for you, but oh boy can we guide you!

Wat mag je verwachten van een gecertifieerd Wim Hof Instructeur?

1. Veiligheid en Vertrouwen

Veiligheid boven alles!

Kijk, de Wim Hof Methode heeft ongelooflijk veel te bieden voor iedereen die controle wil nemen over zijn eigen fysieke en mentale gezondheid. Maar veiligheid staat met stip op nummer één.

In de eerste plaats is het belangrijk dat je even checkt voor wie de Wim Hof Methode niét geschikt is zonder overleg met een arts of dat je bepaalde klachten hebt die speciale aandacht vergen van een Wim Hof Instructeur tijdens een workshop. Neem hier al een kijkje naar de algemene veiligheidsrichtlijnen contra-indicaties van de Wim Hof Methode)

In de tweede plaats is het belangrijk dat je alle veiligheidsrichtlijnen voor alle uitdagingen en oefeningen voor 100% opvolgt. Een Wim Hof instructeur zal een workshop hier altijd mee beginnen. 

Meer vertrouwen in jou dan jij in jezelf!?

Als Wim Hof Instructeur weet ik dat bepaalde oefeningen (en bij uitstek het ijsbad) angst of weerstand kunnen uitlokken. (“Ik ga dit nooit kunnen” of ” Ik heb angst van de koude” – “Ik heb angst dat ik een hartaanval zal krijgen”.) 

Die angsten en beperkingen heb ik zelf ook namelijk moeten overwinnen. Nu weet ik ook dat iedereen aan zijn eigen tempo en vermogens de uitdagingen van de Wim Hof Methode verwerkt en aangaat. Omdat ik ook vrij goed kan inschatten tot wat je al wel of nog niet in staat bent, kan je hierover ook tips en advies verwachten.

Sommigen hebben soms een duwtje in de rug nodig, terwijl anderen net te snel willen gaan en wat tempering kunnen gebruiken. Zoals gezegd. Veiligheid boven alles.  

Je kan zo veel meer dan je angst!

Een voorbeeld van wat vertrouwen van een Instructeur met je kan doen.

De "verdomde" Shelff

Toen ik Wim deze oefening zag doen dacht ik: “Ademhalingsoefeningen en een ijsbad, ja, maar yogaoefeningen doe ik niet!”

Diep vanbinnen geloofde ik gewoon niet dat ik dit ooit zou kunnen. 

Na amper zes weken kon ik ze – fier als een gieter. Zonder forceren, met vallen en opstaan. Met slechts 1,5 minuut per dag oefenen.  

Gefocust on The Rock!

Op wintertravel zág mijn Wim Hof Instructeur (Jerome Wherens) dat ik deze oefening vrij goed beheerste op begane grond. Nadat ik hem vertelde dat ik 6 weken lang geoefend had, deed hij me een vrijblijvend voorstel.

“Ik zie dat jij deze oefening kan doen op “The Rock”. Dit is een bergtop met een afgrond van maar liefst 25m (en Jahaa, ik heb hoogtevrees) 

Ik nam mijn tijd, haalde diep adem, focuste mezelf in het moment en deed het gewoon. Wauw!!! What a feeling … 

Dominique Stulens - The shelff - Vogezen 2018 - voorbereiding
Dominique Stulens - Shelff on the Rock, Vogezen 2018

The Shelff on the Rock!

Jerome gaf me het inzicht én het vertrouwen dat ik dit daadwerkelijk kon. Zonder me onder druk te zetten. Dát gaf de doorslag.

Nu besef ik dat niet iedereen dit zal kunnen/willen doen. Het punt dat ik wil maken is dat het vertrouwen van Jerome in mij groter was dan het vertrouwen in mezelf. Daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor. 

Deze ervaring alleen al zorgde ervoor dat ik dolgraag Wim Hof Instructeur wilde worden en anderen wil helpen om hun mentale barrières te verleggen met als resultaat een betere gezondheid, vitaliteit, kracht, maar ook zelfvertrouwen! 

2. (Eigen) Ervaring

Angsten, twijfels en weerstand.

Er is maar één Wim Hof. Wim Hof instructeurs zijn ook maar gewone mensen net zoals jij. Ikzelf heb bijvoorbeeld niet de ambitie om Wims records te breken.

Wel om de gezondheidsvoordelen van de Wim Hof Methode te kunnen ervaren. En mijn ervaring en kennis door te geven. Daarvoor moet je gelukkig geen 2 uur in een ijsbad zitten of de Mount Everest in korte broek beklimmen 🙂 

Curiosity will conquer fear even more than Bravery will

Ikzelf heb een hele weg afgelegd om van een “koude hater” te groeien naar iemand die zonder twijfel van een klif van vijf meter in ijswater springt. In dat proces heb ik veel (mentale) grenzen verlegd, angsten overwonnen en twijfels aan de kant moeten schuiven. 

In die zin kan een Wim Hof Instructeur zich heel goed inleven in de twijfels en de angsten die deelnemers aan een Wim Hof Workshop/weekend doormaken. Daarom kan je bij hem ook terecht met al je twijfels en vragen om de weerstand weg te nemen. Meestal is het slechts een kwestie van wat je denkt, niet van wat je kunt.

Extra tips en adviezen

Ik heb het geluk gehad dat ik naast de Master Module (opleiding in Polen), verschillende weken aan Wims zijde heb mogen staan tijdens de WHM Summer Travels in Spanje (2- maal) en de WHM Winter Travels in Polen (3-maal)

Naast het feit dat ik veel van Wim Zelf heb opgestoken, heb ik ook veel extra inspiratie, kennis, inzichten en ervaring opgedaan van andere internationale Wim Hof instructeurs.

Als Wim Hof instructeur geef ik je graag zoveel mogelijk van ervaringen, tips en adviezen door.

Ik heb vaak meegemaakt dat een simpele metafoor, een voorbeeld van mezelf of een verhaal van iemand anders net datgene is dat je nodig hebt om je angst en of twijfel aan de kant te zetten. En te ervaren hoe geweldig je kan zijn. 

Het loont dus ook om – eventueel één op één – open en eerlijk je angst of je twijfel op tafel te gooien. Oordelen is er nooit bij. Een oplossing meestal wel. 

3. Wim Hof Theorie

"Feeling is understanding"

De ware Magie van de Wim Hof Methode ervaar je pas als je daadwerkelijk de ademhalingsoefening doet, je in een ijsbad (in de buitenlucht) gaat zitten of wanneer je onverwachte progressie voelt tijdens de yoga – en de stretchoefeningen. Maar als je in de wereldwijde Facebookgroep van de Wim Hof Methode kijkt, zie je dat enorm veel mensen willen weten wáárom je je zo goed voelt met de Wim Hof Methode.

Understanding is feeling

Sommigen willen geen theorie, anderen wel

Sommige mensen zijn niet geïnteresseerd in theorie van eender wat. Ze willen het gewoon doen, ervaren en dan zien ze wel weer. Uit ervaring weet ik dat anderen deze uitleg net nódig hebben om (mentaal) te begrijpen wat ze ondergaan voordat ze met vertrouwen het ijs instappen.

Buiten extra tips em adviezen kan de theorie dus heel handig zijn. Iedere Wim Hof Instructeur heeft een grondige studie gedaan van alle theorie achter de Wim Hof Methode. En hier ook examens van afgelegd.

Deze theorie hoeft ook helemaal niet saai te zijn. Ze wordt interactief aangereikt en praktisch bespraken. Bovendien leg ik ze graag uit in gewone mensentaal opdat iedereen het kan begrijpen. Heb je nog vragen? Just ask 

4. Wetenschappelijk up-to-date

Wim Hof verbaasde reeds vriend en vijand met tal van wetenschappelijke onderzoeken.

Momenteel lopen er nog tal van onderzoeken naar de invloed van de Wim Hof Methode op de verbetering van levenskwaliteit.

Ook wordt de hersenactiviteit tijdens de ademhaling, de koude training en de combinatie van beide grondig onderzocht. 

Instructor Library & Annual reunion

Iedere Wim Hof Instructeur heeft ook een studie gedaan van alle wetenschappelijke onderzoeken die Wim Hof (en anderen) reeds ondergingen.

1) Dankzij toegang tot de “Instructor Library” hebben we permanent toegang tot deze onderzoeken en worden we up to date gehouden van het laatste nieuws omtrent de Wim Hof Methode.  

2) Om de drie maanden is er een online Webinar met alle instructeurs wereldwijd waarin de laatste (wetenschappelijke) onderzoeken uit de doeken gedaan worden. 

Jaarlijks vind er ook een Reunie plaats waarbij enerzijds de laatste nieuwe inzichten gedeeld worden en waarbij alle instructeurs opnieuw een theoretische test moeten afleggen teneinde hun officieel certificaat te behouden. Dit om te garanderen dat elke instructeur up to date blijft. 

En last but not least: iedere instructeur legt jaarlijks opnieuw een examen af om zijn certificering te kunnen verlengen. 

Medische opleiding

Zelf heb ik het voordeel dat ik het met mijn opleiding tot kinesist en osteopaat gewend ben om wetenschappelijke literatuur door te nemen. Heb je dus vragen? Shoot!

"If I don't know, I will honestly tell you. Besides that: all questions will be answered. And all answers will be questioned"
Dominique Stulens
Dominique Stulens

5. De diepere betekenis van de Wim Hof Methode

Je mag van een Wim Hof instructeur verwachten dat hij zal proberen om je de diepere betekenis van de Wim Hof Methode te laten ervaren. De Wim Hof Methode is niet “even in ijswater gaan zitten” of “breathwork” doen”

Aan de oppervlakte lijkt Wim Hof te gaan over ademhalingsoefeningen, een ijsbad en wat yoga- en stretch oefeningen. Mocht je dat denken of al gedacht hebben, dan kan je niet verder van de waarheid verwijderd zijn. 

Diepere Betekenis van de Wim Hof Methode
je kan de afbeelding vergroten 😉

De Wim Hof Methode is zoveel meer dan een ijsbad!

De meeste mensen hebben al wel iets over Wim Hof – The Iceman – gehoord. Iedereen denkt dan bij de Wim Hof Methode ook direct aan dat “verschrikkelijke” ijsbad!

Maar niets is minder waar! Zowel de ademhaling als de koude training zijn slechts doorgangen naar …  jezelf.

Veel mensen lopen zichzelf voorbij in deze razendsnelle maatschappij. Vergeten zichzelf. Er zijn nog nooit zoveel mensen geweest met chronische aandoeningen en mentale en emotionele moeilijkheden. En dit ondanks dat we alles hebben.

De Wim Hof Methode is een natuurlijke manier om – in contact met de Wim Hof Tribe – jezelf terug te vinden, sterker en gezonder te worden.

Zowel de ademhalingsoefeningen als het ijsbad dienen een hoger doel: je authentieke zelf terugvinden en terug connectie maken met de diepste kracht in Jezelf. 

Jezelf terugvinden & met stress leren omgaan

We zijn geboren met een innerlijke wijsheid en een innerlijke kracht. Door sociale normen en druk, opvoeding ea zijn we de verbinding met onze intuïtie en levenskracht verloren. Dit uit zich bij talloze mensen in respectievelijk piekeren en (over)vermoeidheid.

De Wim Hof Methode leert je hoe je met stress kan leren omgaan. Het ijsbad is een stress situatie waarin de adrenaline erg omhoog schiet. Als je hierin je rust kan vinden, leer je eigenlijk met hoge adrenaline levels omgaan.

Nadien ben je ook in staat om om te gaan met stress en verhoging van adrenaline uit je dagelijkse leven. (emotioneel, fysiek en mentaal)

Dankzij de WHM ademhaling maak je ook opnieuw verbinding met je intuïtie en je innerlijke wijsheid. Het ijsbad wakkert dan weer het innerlijke vuur en je ‘Life Force’ aan. 

Dit resulteert in een hernieuwde connectie met de meest authentieke en krachtigste versie van jezelf :

  • We ademen over het algemeen veel te oppervlakkig. De WHM ademhalingsoefening neemt je diep mee in het lichaam, maar ook in de geest. Ver voorbij het geconditioneerde denken waaraan we zo gewend zijn geraakt. Je voelt voor het eerst sinds lang weer echt innerlijke stilte: de woonplaats van je innerlijke wijsheid en intuïtie. 
  • De koude is … de tegenovergestelde kracht van warmte. Een tijdje in de sauna, het Turks stoombad of  een half uurtje in de Yacuzzi. Heerlijk ontspannend.  Maar na een avondje welles ben je ook doodmoe
  • Een koude douche of een ijsbad doet … exact het tegenovergestelde. Het verfrist je geest (geen brainfog meer!), het maakt je wakker. Fysiek en mentaal. Je voelt dat je leeft. Energiek. Je voelt hoe je lichaam voor je werkt. Het zorgeloze kind wordt in je wakker. Nieuwsgierig en vol bewondering voor alles dat leeft. 
  • In ijswater heb je ook geen tijd om te “denken” en te piekeren. Je ontwaakt in het “nu”. Je vergroot je comfort zone en doorbreekt een collectieve dwaalgedachte die de comfortmaatschappij met zich heeft meegebracht “dat de koude slecht is of zéér oncomfortabel” 

 

Meer zelfrespect en zelfwaarde, goed in je vel zitten, minder piekeren, meer plezier, vertrouwen in je lichaam, energieker, speelser enz … . Dit is het resultaat wanneer je opnieuw in connectie staat met de kern in jezelf. 

"Zomer in je hoofd, ook in de winter!"
Dominique Stulens
Dominique Stulens

Je kan echt leren rust en stilte te vinden in de koude en enorm genieten van de vitaliteit die je “unlockt”! 

En het mooiste van al: de rust en het vertrouwen dat je terugvindt in het ijswater en de ademhaling, neem je mee je dagelijkse leven in (cross-adaptation). 

Je traint je verstand en geest om “rust en stilte te vinden te midden van de stress” 

Je moet het zelf ervaren: de combinatie van de ademhalingsoefeningen en de koude brengen je opnieuw bij je instinct en bij je intuïtie. Ze brengen wat velen zoeken, maar slechts weinigen écht vinden.

Anderen terugvinden

Wanneer je de connectie met jezelf in ere hebt kunnen herstellen, ga je bijna automatisch anderen vanuit deze rust en stilte benaderen. 

Je komt uit je hoofd en vanuit je hart word je zachter. Empatisch. Je durft ook opener zijn over je eigen “issues” en ontdekt dat eigenlijk iedereen soortgelijke gedachten heeft. Dat je niet de enige bent.

Dat is de kracht van een Tribe. Je luistert met een open hart, steunt elkaar en haalt het beste in mekaar boven.

Bij een Tribe ervaar je de “steun” van een groep in plaats van “groepsdruk”.

Dit was zo tastbaar toen ik als instructeur meeging naar de WHM summer travel in Spanje en de WHM wintertravel in Polen waar maar liefst 100 mensen vanuit heel de wereld binnen de 2 dagen een enorm hechte groep vormden.

Wat een geweldige manier heeft Wim Hof gecreëerd om jezelf terug te vinden en mensen dichter bij elkaar te brengen.  

Deze groepsenergie is zelfs tastbaar in 1 dag!! 

De Natuur terugvinden. En van de winter houden

Ik heb de natuur altijd enorm fascinerend gevonden, maar de Wim Hof Methode brengt je nóg meer in contact met de natuur.

Dat heb ik ervaren door in de winter in het bos in de beek te gaan liggen! Rare blikken van voorbijgangers. Dat wel. Maar een ervaring met ijswater in de natuur is zoveel krachtiger dan een koude douche in je stenen badkamer! 

En dankzij de Wim Hof Method geniet ik nu nog meer van de lente. De bloesems. De geur van regen na vers gemaaid gras. En natuurlijk ben ik ook van de winter gaan houden. Voor het eerst in 40 jaar.

Geen gezeur meer over de koude, de regen! De koude stilte. De natuur die zich terugtrekt en herstelt van een verschroeiende zomer. 

Wat een verademing!  

Plezier in het leven!

Als we niet goed in ons vel zitten, nemen we het leven, anderen en onze “taken” in het leven vaak veel te serieus. Maar wanneer je opnieuw beter in connectie staat met jezelf, anderen en de natuur, wordt het innerlijke kind opnieuw wakker. 

Je maakt je minder zorgen, gelooft meer in jezelf en anderen en geniet van de natuur. Je neemt het leven in het algemeen iets minder aux serieux en geniet opnieuw van de kleine dingen van het Leven. 

Met andere woorden, bij de Wim Hof Methode is de allergrootste doelstelling het beleven van veel plezier.  

Dat zou namelijk betekenen dat je opnieuw in contact staat met je ware natuur 🙂 

6. Demonstratie van alle technieken

De ademhalingsoefeningen

De ademhalingsoefening op zich is simpel. Maar het is in de praktijk toch niet altijd zo gemakkelijk. In principe kan je niet verkeerd doen als je de veiligheids regels in acht neemt. Maar de uitvoer van de ademhalingsoefeningen kan altijd efficiënter. (minder inspanning, meer resultaat)

Sommigen ademen té geforceerd waar anderen dan weer niet diep genoeg ademen.  Anderen ademen dan weer enkel met de borstkas en niet met de buik. 

Een Wim Hof Instructeur kan je de juiste techniek en intensiteit tonen voor aanvang van de ademhalingssessie. 

Koud douchen - Ijsbad

Wees gerust. Voordat je in een ijsbad stapt, ben je perfect fysiek, mentaal en emotioneel voorbereid. Wat je dus kan verwachten zijn uitleg, tips en een demonstratie van specifieke (adem)technieken om je voor en na het ijsbad (opnieuw) op te warmen. 

Ook krijg je nog tips mee over hoe je het koud douchen zo makkelijk mogelijk kan maken (mindset). Voor veel Hoffers is het nemen van een koude douche namelijk een grotere uitdaging dan het nemen van een koud bad. 

“Het ging veel gemakkelijker dan ik ooit had durven dromen” en “Ik had nooit gedacht dat ik me achteraf zooo goed zou voelen” zijn twee opmerkingen die ik achteraf het meeste hoor. 

Yoga -en stretchoefeningen

Wim Hof heeft een aantal yoga- en stretch technieken geselecteerd die verschillende doelen dienen. Stabiliteit, lenigheid, leren ademen onder druk, bloed naar het hoofd, doorzettingsvermogen, enz … 

Je kan verwachten dat deze oefeningen getoond worden met de nodige uitleg. Zowel waarvoor ze dienen als hoe je ze het makkelijkst kan doen. En wat een realistisch tijdskader is om ze aan te leren

Balance over arms
One handed Shelff
shelff
de Kraai
Vorige slide
Volgende slide

7. Interactieve begeleiding op maat zonder prestatiedruk

" No Forcing, just being!"
Wim Hof

Interactieve begeleiding

Een Wim Hof Workshop verloopt in een heel gemoedelijke sfeer en is er heel veel ruimte voor interactie en plezier.

Dit geldt ook voor de theorie en de demonstraties van de technieken. De input en de ervaringen van de groep zijn zeker zo belangrijk als de uitleg van de instructeur. Vragen worden beantwoord en antwoorden mogen in vraag gesteld worden 😉

De begeleiding verloopt ook altijd op een opbouwende en positieve manier.

De Wim Hof Methode draait ook om pure “FUN” (vandaar mijn gele das op veel foto’s!)

Vorige slide
Volgende slide

Op maat

Mensen volgen een Wim Hof workshop volgende voor heel uiteenlopende redenen. Je kan een workshop volgen om je conditie te verbeteren. Om je immuunsysteem op te krikken, om chronische pijn en ontsteking te verminderen, … 

Iedereen krijgt advies op maat. Aarzel dus ook niet om de vragen te stellen die je graag beantwoord wil hebben. 

Het lichaam NOOIT forceren is een van de belangrijkste basisprincipes van de Wim Hof Method!

Geen prestatiedruk

Als je een goede connectie wilt maken met je lichaam is het zeer belangrijk dat je nooit forceert. 

Er is dus ook nooit sprake van groepsdruk, dan wel van sterkte en steun vanuit de groep.

Een van de meest gevreesde activiteiten van de workshop is het ijsbad. In principe is iedereen fysiek, mentaal en emotioneel voorbereid om – met begeleiding – het ijsbad in te gaan. 

We zullen alles doen om het beste in je boven te halen, maar indien je écht niet in het ijsbad wilt, dan is dat natuurlijk geen enkel probleem.  

8. Hoe de WHM op een plezante wijze integreren in je leven

The WHM workshops get's you going!

Er is zooooveel te leren met de Wim Hof Methode. Dat kan natuurlijk allemaal niet op 1 dag. Maar je kan wel een enorme basis leggen voor thuis. 

Niet alleen heb je een ademhalingsessie in groep meegemaakt (die-tig maal krachtiger is dan alleen), maar je hebt ook een ijsbad genomen. 

De drempels overschreden, grenzen zijn verlegd. Het mooie hiervan is dat als je dit eenmaal op de juiste manier ervaren hebt, dit voor altijd in je geheugen zit. 

Je kan dan niet meer zeggen: “Het is gevaarlijk” of ” Ik kan dit niet”. 

Go on at home!

Dan is het tijd om de Wim Hof Methode ook zelf te gaan doen. De gezondheidsvoordelen van de koude heb je bijvoorbeeld al bij een koude douche van 16*C!

Er zijn 1001 manieren om aan koudetraining te doen. Op het einde van de workshop krijg je dan ook allerlei tips en ideeën over hoe je de Wim Hof Methode thuis kan toepassen om ook op de lange termijn van de voordelen te blijven genieten! 

Road To Wim Hof Methode Instructeur

Om Wim Hof Method instructeur doorloop je de drie stappen van de Wim Hof Academy: de Basic Module (online), de Advanced  Module* in Wim Hof Centrum in Stroe en de Master Module in Polen.

In Polen vindt ook de theoretische en praktische evaluatie plaats. Wanneer je deze evaluatie doorstaat, ben je eindelijk Wim Hof Methode instructeur. 

(*) – tegenwoordig is de Advanced Module in het traject om instructeur te worden een online course.

Mijn officiële profiel op de site van Wim Hof Vind je alvast hier