Wim Hof Methode: Health Strength Happiness 4 everyone

” We have to go back to the Love. The lost Love. And therefore, we have to go through the grief. When you radiate Health, Strength and Happiness, you Radiate Love.” 

– Wim Hof –

meer info over de Wim Hof methode op  wimhofmethod.com 

1. De enorme gezondheidsvoordelen van de Wim Hof Methode

Koudweg de beste versie van jezelf: fysiek, mentaal en emotioneel !

De Wim Hof Methode maakt gebruik van de twee meest fundamentele elementen op deze planeet – zuurstof en koud water – om ons lichamelijk en mentaal opnieuw ‘wakker te schudden’.

De enorme voordelen die de Wim Hof Methode op onze fysieke en mentale gezondheid heeft is intussen ook op ontegensprekelijke wijze wetenschappelijk ondersteund en miljoenen mensen ondervinden dit reeds aan den lijve.

En ja, hoor, het water is soms koud en ja, soms heb ik er ook gewoon geen zin in. 

Maar als je beseft dat een dag 24 uur duurt je kan de vraag ook anders stellen:

Als jij met slechts 2 minuten per dag koud te douchen alle onderstaande voordelen zou ervaren, waarom zou je het dan in godsnaam niet leren? 

Betere slaap en gemoedsrust

Beter uithoudings- en doorzettingsvermogen en recuperatie

Sterker immuunsysteem en sneller herstel

Betere omgaan met angst en stress

Meer zelfvertrouwen, zelfrespect en geloof in jezelf

Wim Hof Methode - theepillars_unity

Verhoogde creativiteit en vitaliteit

Betere concentratie en focus

Grotere emotionele en mentale weerbaarheid

Beter kunnen omgaan met koude in herfst en winter

Grotere wils- en daadkracht. Meer energie

Een snelle blik op de Westerse wereld

De Westerse maatschappij brengt welvaart. We hebben alles. En toch zoveel mensen niet gelukkig: ze voelen zich gestresst, innerlijk onrustig en (over)vermoeid.

Enerzijds wordt de maatschappij gekenmerkt door een razendsnel tempo, een overdaad aan stressprikkels (internet, Tv, smartphone, …) en minder gezonde voeding (kleurstoffen, bewaarmiddelen, smaakversterkers, frisdranken ed).

Anderzijds zijn we aanbeland in een “comfort”maatschappij waarin we minder bewegen en ons vanaf de pubertijd afsluiten van de koude (en deze zelfs zijn gaan vrezen en haten). Onze voorouders bewogen over het algemeen veel meer en waren perfect in staat om zich met koud water te wassen! Door ons sedentair leven (chronisch gebrek aan zuurstof) en door het vermijden van koude zijn onze krachtigste beschermingsmechanismen in slaap gevallen. Ons immuunsysteem is verzwakt

Bewijs hiervan het toenemende aantal welvaartziekten, zelfs bij jonge mensen en kinderen: chronische vermoeidheid, depressies, kankers, fibromyalgie, burn-outs, bore-outs, hart-en vaatziekten, auto-immuunziekten, allergieën en voedingsintoleranties, … .

WIM HOF METHODE

De aandacht die de WIM HOF METHODE wereldwijd krijgt is terecht en ... unstoppable ...

Wim Hof is een bijzondere man met een nog bijzondere missie.

Dankzij zijn methode zijn miljoenen mensen in alle uithoeken van de wereld gelukkiger, gezonder en krachtiger geworden.

Het is dan ook geen toeval dat hij stilaan wereldberoemd geworden is. HIS METHOD WORKS! 

Lees hier meer over de oorsprong, de werking en voordelen van de Wim Hof Methode of bekijk de baanbrekende wetenschappelijke onderzoeken die de Wim Hof Methode “efficiënt beyond speculation” maken. 

Officiele site: wimhofmethod.com

Wim Hof in gesprek met een overtuigde Piers Morgan

De wetenschap staat voor een raadsel

Opmerkelijkste vaststellingen van Wim's wetenschappelijke Onderzoeken

Het wordt stilaan duidelijk dat de meeste ziekten veroorzaakt worden door chronische ontstekingen in het lichaam. De uitslagen van Wim’s wetenschappelijke onderzoeken kunnen een enorme impact kunnen hebben op de gezondheid van miljoenen mensen in de (Westerse) maatschappij.

Onstekingsremmende werking

 • Vermindering van onstekingsversterkende eiwitten (-50%)
 • Vermeerdering van onstekingsremmende eiwitten (+200%)
 • Bewuste verhoging van adrenaline 
 • Cortisol (!) is het chronische stresshormoon. Dit stresshormoon daalt sneller bij mensen die de WHM beoefenen.

Training Bloedvatenstelsel

 • We hebben 125.000km bloedvaten. Deze bevatten spiertjes die door koudetraining opnieuw versterkt worden. 
 • Daardoor moet het hart minder hard en verlaagt de bloeddruk
 • En zijn ziekten van hart-en bloedvaten niet nog steeds doodsoorzaak nummer 1 in het Westen? Ga dus in die koude douche! 

Activering immuunsysteem

 • Verhoogd aantal witte bloedcellen tot 6 dagen na een ijsbad! 
 • Zet je leger klaar tegen virussen en bacteriën

Activering Pijnstilling

 • Het is aangetoond dat het hersengebied dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van endorfines, cannabinoiden geactiveerd wordt. 

  Dit zijn morfine-achtige stoffen die extreem krachtige pijnstillers en tevens gelukshormonen zijn. 

Bewust beïnvloeden van je gemoedstoestand

 • Verhoging van zowel serotonine als dopamine. Serotonine is een stofje in de hersenen dat mede-verantwoordelijk is voor “het zich goed voelen”
 • Dat is ook de reden waarom de farmaceutische industrie de productie van anti-depressiva baseert op de werking van serotonine. 
 • Je hebt wel degelijk invloed op je gemoed/humeur.

Kracht, uithouding en energie

 • Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die de Wim Hof Methode beoefenen overduidelijk meer energie hebben dan toen ze dit nog niet deden. 
 • Dit uit zich in een vergrootte uithouding, daadkracht, “zin” hebben om dingen te doen en een algemeen minder gevoel van lusteloosheid.
 • Activering Cori-cyclus 
 • Nu weet je waarom ook topsporters de Wim Hof Methode beoefenen.

Wim doet wat medisch gezien onmogelijk is

2. De 3 pilaren van de Wim Hof Methode

Mindset /Commitment

Mindset omvat zoveel verschillende lagen dat we enkel en alleen over deze eerste pillar een hele week zouden kunne vullen. 

“Don’t let your (conditioned) mind interfere with what the body is able to do!” is een baanbrekende uitspraak van Wim wat het aangaan van Life challenges betreft.

-> Herken je en erken je dat de meeste twijfels en angsten aangeleerd en/of geconditioneerd zijn?

-> Besef je dat er een diepere laag van bewustzijn zit voorbij dit geconditioneerd denken?

Dat is de eerste stap op weg naar een ijzersterke mindset!  

Dan kan je – terwijl je je twijfels en angsten erkent – toch de “Power of the Mind/Intention” bewust gebruiken. Een ijsbad neem je niet “als kip zonder kop” en is geen “daad van stoerheid” of “Kijk eens hoe sterk ik ben!”

Mindset betekent bewust naar binnen gaan vooraf aan de uitdaging die je gaat doen.  En  voélen – gefocust – dat je klaar bent om je challenge aan te gaan!

Dominique Stulens HBVL

Mindset omvat zoveel verschillende lagen dat we enkel en alleen over deze eerste pillar een hele week zouden kunne vullen. 

“Don’t let your (conditioned) mind interfere with what the body is able to do!” is een baanbrekende uitspraak van Wim wat het aangaan van Life challenges betreft.

-> Herken je en erken je dat de meeste twijfels en angsten aangeleerd en/of geconditioneerd zijn?

-> Besef je dat er een diepere laag van bewustzijn zit voorbij dit geconditioneerd denken?

Dat is de eerste stap op weg naar een ijzersterke mindset!  

Dan kan je – terwijl je je twijfels en angsten erkent – toch de “Power of the Mind/Intention” bewust gebruiken. Een ijsbad neem je niet “als kip zonder kop” en is geen “daad van stoerheid” of “Kijk eens hoe sterk ik ben!”

Mindset betekent bewust naar binnen gaan vooraf aan de uitdaging die je gaat doen.  En  voélen – gefocust – dat je klaar bent om je challenge aan te gaan!

You are the Alchemist

Wim Hof Ademhaling

Door deze simpele ademhaling word je als het ware een alchemist. Je verandert de zuurtegraad van je lichaam, waardoor het “wakker” schiet. Je laadt je lichaam op met zuurstof.

Het gaat tintelen, je voelt je licht en word bevoorrechte toeschouwer van de “Magic of Physiology”. Je observeert hoe je lichaam feilloos doet wat het van nature moet doen. Het resultaat is een diep gevoel van fysieke relaxatie en innerlijke rust.

If you embrace the cold, she will embrace you back!

Graduele koudetraining

Na de ademhaling en ‘gewapend’ met tal allerlei trucjes, inzichten en tips, ben je fysiek en emotioneel “ready” om de koude te trotseren, te accepteren en zelfs te omarmen.

Dat kan zijn: een koude douche, ijswater, in korte broek buiten wandelen, handen en voeten trainen in koud water, … Een explosie aan Energie, Vreugde en geloof in eigen kunnen zijn een veelal waargenomen fenomeen. 

Naast effecten op het autonome zenuwstelsel (ontstekingsremmend) en het immuunsysteem, train je met de koude ook 100000 km bloedvaten en je hart. Geen overbodige luxe vermits hart- en vaatziekten nog steeds dé nummer 1 zijn van vroegtijdig overlijden. 

Andere boeiende aspecten van de Wim Hof Methode

It's all about patience, focus, commitment and believe ...

Yoga -en stretchoefeningen

Er zijn nog andere boeiende aspecten waardoor je kan ervaren dat je tot veel meer in staat bent dan je tot nu toe gedacht hebt.

Deze speciaal geselecteerde oefeningen zorgen enerzijds voor een grotere beweeglijkheid en doorbloeding, stabiliteit en versterking van de “core” van het lichaam.

Anderzijds leren ze je een aantal andere eigenschappen: geduld, geen perfectionisme meer, doorzettingsvermogen, geloof in jezelf, concentratie en leren ademen onder stress.

3. Hoe werkt de Wim Hof Methode?

De Wim Hof Methode is niet zomaar een ijsbad nemen.

De Wim Hof Methode steekt even simpel als geniaal in elkaar zodat werkelijk iedereen (*) ze kan beoefenen. Ze bestaat uit drie fundamenten (Mindset, ademhaling, graduele koude gewenning) die elk afzonderlijk hun eigen voordelen hebben. Maar wanneer je ze met elkaar combineert ontstaat er ware Magie. 

Met nieuwe informatie over de koude verandert je mindset (1) . Je durft de koude in te gaan. Met de focus van een arend leg je je aandacht op je ademhaling om zelfs de koudste wateren te trotseren.  Je angsten overwinnen. Voelen hoe je lichaam zijn uiterste best doet om te overleven. En dat jij het de baas bent. 

De ademhaling (2) en de koudetraining (3) zijn zeer krachtige tools die het lichaam letterlijk wakker schudden. Je dringt diep door in het zenuwstelsel, je hormoonstelsel en zelfs je immuunsysteem. 

Deze 3 pijlers openen de deuren naar een betere gezondheid, een grotere vitaliteit en een hernieuwd zelfvertrouwen. Je vindt als het ware “jezelf” terug. Je authentieke zelf. Je ben weer in contact met je lichaam. En je geest.

(*) klik hier voor veiligheidsrichtlijnen en contra-indicaties

If you want to do it, you can do it.

Je kan zoveel meer met je gezondheid dan je denkt ...

4. Voor wie is de Wim Hof Methode bedoeld?

Deze methode is voor iedereen die verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn eigen gezondheid op een natuurlijke manier.

Over het algemeen zien we 3 types mensen in onze workshops. 

 1. Mensen met chronische ontstekingen en auto-immuunziekten (ziekte van Chron, MS, Reumatoide artritis) owv de ontstekingsremmende werking) 
 2. Mensen met mentale problemen (burn-out / bore-out/ depressies) owv de mentale boost en opnieuw een diepe connectie met onszelf.
 3. Mensen die reeds gezond zijn en (top)sporters om zich nòg beter te voelen en gezond te blijven. 

 

 1. Je doet de Wim Hof Method om het gevoel te “Leven” te verhogen, fysieke en mentale weerstand te verbeteren en meer in het “nu” wil leven.
 2. Om (preventief) te leren hoe je met pijn en stress kan omgaan!
 3. Om opnieuw in contact te komen met je dromen, gaven en talenten. Voorbij angst, twijfel en verwarring

De Wim Hof Methode heeft veel voordelen en hoe meer deze methode wereldwijd verspreid geraakt, hoe meer we merken dat ze mensen op allerlei mogelijke manieren beïnvloedt.

Of je nu mentale of fysieke prestaties wil verhogen, je algemene gezondheid wenst te verbeteren, symptomen van chronische ontstekingen of depressie wenst te verlichten of gewoon meer te weten wil komen over de Wim Hof Methode zelf, de workshop heeft iets te bieden voor iedereen die een betere versie van zichzelf wenst te worden.

De Wim Hof Methode is geen shortcut ...

Voor wie is de Wim Hof Methode niet bedoeld?

Hoe makkelijk het ook zou zijn om te zeggen dat de Wim Hof Methode voor iedereen is bedoeld, het is niet zo. De Wim Hof methode is geen (alternatieve) geneeskunde en dus ook geen “medicijn” voor je ziekte of aandoening. Noch is het een “Quick Fix”

Lange termijn effecten vergen commitment en toewijding. 

De Wim Hof Methode biedt zoveel gezondheidsvoordelen en geeft al heel snel positieve resultaten, maar is vooral zeer efficient voor fysieke en mentale gezondheid op de lange termijn. 

Onderzoek naar motivatie en ervaringen van meer dan 3500 Hoffers wereldwijd

De RMIT University in Australia deed een studie bij meer dan 3500 Hoffers wereldwijd.

Ze onderzochten de invloed van de Wim Hof Method beinvloedt op vlak van gezondheid, specifieke aandoeningen en algemeen welzijn en veiligheid

Minder stress, meer energie en minder angst waren de grootste algemene resultaten. Hiernaast kan je deze resultaten uitgebreid bekijken

The Iceman

1. Wie is Wim Hof?

Wim Hof traint zijn lichaam en geest in de harde natuur tijdens extreem koude omstandigheden. Onder deze omstandigheden wordt ademhaling en mindset effectiever om zo de extreme koude te kunnen trotseren. Deze toename in effectiviteit zorgt ervoor dat hij steeds dieper kan doordringen in zijn fysiologie.

Door de jaren heen heeft hij zijn methode verder ontwikkeld en geperfectioneerd door zijn lichaam en geest te onderzoeken en daarbij zijn eigen grenzen steeds weer te verleggen. Hij krijgt bekendheid door zijn spectaculaire stunts en al snel volgt de bijnaam: “The Iceman”. 

Not just some silly dream ...

Hoe het allemaal begon ...

Reeds als tiener had Wim een enorme fascinatie voor de koude. Bovendien was hij ook uitermate geïnteresseerd in ademhalingsoefeningen, alles wat te maken had met (Oosterse) filosofie en Yoga.

(Wim doet nog steeds met het grootste gemak de split of kopstand met de benen in lotushouding). 

Maar na de dood van zijn vrouw was Wim radeloos toen hij achterbleef met vier jonge kindjes. Hoe ging hij om met dit verdriet? Hoe verwerk je zoiets?

Inside the mind of the Iceman (must see!)

“My Children made me survive, but nature healed me.”

Wim begon zijn rouwproces te verwerken in de koude. Daar was het stil. Daar moest hij even niet nadenken en piekeren. Zijn vastberadenheid, speciale ademhalingsoefeningen en een oneindige reeks confrontaties met extreme koude hielpen hem er bovenop.

Deze ongelooflijke inspanningen hebben tot verbazingwekkende records geleid die wereldwijd hele naties met verstomming heeft doen slaan.

The Iceman

Wim heeft intussen 26 World Records !

Wim wordt grondig wetenschappelijk onderzocht ...

Van Guiness World record houder tot 'wetenschapper'

Door zijn uitzonderlijke, schijnbaar bovenmenselijke records, haalt Wim wereldwijd wekelijks de internationale media. Zo gaat hij bijvoorbeeld meer dan een uur in een ijsbad zitten op Timers Square in New York. 

Wim’s ongelooflijke prestaties bereiken intussen ook (skeptische) wetenschappers die hem maar wat graag willen onderzoeken. Wim – overtuigd van zijn visie en wetende dat hij met zijn methode miljoenen mensen zou kunnen helpen -uitspraken – wenst niet liever en gaat hier gretig op in. 

Dit heeft geleid tot enkele baanbrekende wetenschappelijke doorbraken die een diepe, diepe indruk op mij gemaakt hebben.

We kunnen onze gezondheid veel meer in eigen hand nemen ...

"We can create our own Health, Strength and Happiness"

Intussen is gebleken (en wordt verder wetenschappelijk onderzocht) dat de Wim Hof Methode enorme invloed kan uitoefenen bij mensen met bovenstaande symptomen en syndromen. 

De Wim Hof Methode is echter geen therapie of een geneeskunde.  Het is een levensvisie en levensstijl. Eentje die onze natuurlijke weerstand her-activeert en wakker schudt. Door uit onze comfortzone te komen. Of beter gezegd, door het terug op het niveau te brengen zoals de Natuur het bedoeld heeft. Van binnenuit. 

Dankzij de Wim Hof Methode hebben we zélf een invloed op onze fysiologie, op onze biochemie. De biochemie die instaat voor onze Health, Strength and Happiness.

Wim Hof Quotes - we are the alchemists of our own bodies

Health

Wanneer we bewust ons autonoom zenuwstelsel, ons immuunsysteem en onze bloedvaten kunnen beïnvloeden, versterken we onze fysieke en mentale gezondheid. Zelf. Van binnenuit.

Strength

Als we onze gezondheid beter is, hebben we meer levenskracht -en wil. We kunnen onze uithouding en fysieke prestaties beïnvloeden door de zuurstofopname in ons bloed te verhogen en het lichaam minder zuur te maken.

Happiness

Doordat we in staat zijn onze pijnstillende en gelukshormonen at free will te beïnvloeden, hebben we meer controle over onze gemoedstoestand. Zuurstof en koud natuurwater zijn ... gratis

5. Uitzonderlijke ervaringen van normale mensen. Zoals u en ik

De Wim Hof Methode kan een enorme impact hebben op je fysieke en mentale gezondheid. Of je nu al een goede gezondheid hebt. Een topsporter bent of last hebt van je gezondheid. Enkele opmerkelijke getuigenissen van mensen die dit aan den lijve ondervonden hebben. 

Anushka

Multiple Sclerose

Anushka’s leven werd overhoop gegooid toen ze gediagnostiseerd werd met Multiple Sclerose. In haar zoektocht naar manieren om met deze aandoening om te gaan kwam ze uit bij de Wim Hof Methode. Dit is haar verhaal.

Mattijs (Nederland)

Knieoperatie

Mathijs belandde na een knieoperatie van de ene blessure in de andere. In zijn verhaal vertelt hij hoe WHM zijn leven veranderde nadat niemand hem meer leek te kunnen helpen.

Luke (Australië)

Depressie en Angstaanvallen

Na een strijd met depressie en angstaanvallen, schreef Luke zich in voor de WHM Polen Travel. Nu vertelt hij hoe deze reis zijn leven veranderde en waarom hij van koude douches is beginnen te houden. 

Henk

Rheumatoide Artritis

Henk heeft sinds 1994 Rheumatoide artritis. Daardoor kon hij zijn werk als smid jaren niet doen. Enkele jaren geleden besloot hij om de Wim Hof Methode te proberen. Dit is zijn verhaal. 

Video afspelen

Alistair

Uithouding / Prestatie MMA

Even constante aanvoer van zuurstof(opslag) is onontbeerlijk in een sport als MMA. Dankzij de Wim Hof Ademhaling kon Alistair Overeem zijn uithouding enorm vergroten. Hier is zijn verhaal.

Alistair Overeem
Video afspelen

6. Wim Hof Method Documentaires

De Wim Hof Methode kan een enorme impact hebben op je fysieke en mentale gezondheid. Of je nu al een goede gezondheid hebt, een topsporter bent of last hebt van je gezondheid. Enkele opmerkelijke getuigenissen van mensen die dit aan den lijve ondervonden hebben. 

BEKENDE VICE DOCUMENTAIRE

Inside the superhuman world of the Iceman

In deze documentaire gaat skeptische journalist met Wim mee naar Polen en laat zich onderdompelen in de wereld van ademhalingsoefeningen, Yoga en verschillende blootstellingen aan extreme koude. Zijn skepsis verdwijnt al snel. Als ijs voor de zon.

WAT "MINDSET" KAN DOEN

Becoming superhuman ...

Documentaire over extreme uitdagingen voor een ervaren groep daredevils. Let op: de uitdagingen in deze documentaire is niet voor beginners.(en niet in een basisworkshop 😉 

Ze werden uitgevoerd door professionals en onder supervisie van professionals. Probeer dit niet als je geen ervaring hebt met de Wim Hof Methode. Zeker niet alleen.

Safety is the most important thing!

7. WHM contra-indicaties

Voordat je dus aan de Wim Hof Methode begint is het – uit veiligheidsoverwegingen – belangrijk dat je de contra-indicaties even aandachtig doorleest.

1. Absolute contra-indicaties

Er zijn een aantal indicaties waarbij het beter is om de Wim Hof Methode niet te beoefenen uit veiligheidsoverwegingen. Anderzijds zijn er aantal aandoeningen waarbij je beter eerst je huisarts contacteert voordat je de WHM beoefent. Veiligheid boven alles! 

2. Relatieve contra-indicaties

Wanneer je last hebt van 1 van onderstaande aandoeningen is het beter eerst te overleggen met je arts of je de WHM al dan niet zou beoefenen.

Weet dat iedereen anders kan reageren op de ademhaling en de blootstelling aan koude. Raadpleeg bij twijfel steeds op voorhand je arts. Het wil niet zeggen dat de WHM werkzaam is voor iemand die je kent, dat het ook werkzaam is voor jou.

Use your inner power, but never Force!

7. WHM veiligheidsregels en richtlijnen

De Wim Hof Methode is veilig wanneer je rekening houdt met een aantal simpele richtlijnen die je “common sense” aanspreken. Neem daarom even de tijd om de veiligheidsrichtlijnen te bekijken.

De Wim Hof Ademhaling

De ademhalingsoefening is zeer krachtig en moeten worden uitgevoerd zoals officieel wordt voorgesteld. 

Wim Hof ademhaling kan tintelingen over heel het lichaam veroorzaken en/of lichtheid in het hoofd. Wanneer je flauwvalt, ben je te ver gegaan. Doe het minder intens de volgende keer.  

Graduele Koudetraining en Yoga oefeningen

De koude is een zeer sterke natuurkracht. Wanneer je de koude training niet aanvat met de nodige zin voor verantwoordelijkheid kan onderkoeling het gevolg zijn.

Ik wil me graag inschrijven voor de volgende WHM Fundamentals of Advanced workshop!

Als je deze pagina wil delen