Picture of Dominique Stulens

Dominique Stulens

Koud douchen : hoe doe je dat?

- Mindset is alles - alles is mindset! -

1. Mijn eerste koude douche

Het is eind november 2017. Ik schud mezelf de hand en maak mijn borst nat met het koude water.

“5 … 4 … 3 … 2… 1 …” Ik tel af en stap de koude douche in. Met de juiste mindset. Met een plan. Met een afspraak die ik met mijn lichaam gemaakt had. In vol vertrouwen en vastberaden. 

De koude straal overvalt mij. Mijn adem stokt en mijn brein zegt: “Fuck man, dit is echt wel heel koud”. 

Maar ik begin te ademen. Steeds langzamer en steeds dieper. Ik voel de koude over mijn borstkas lopen, mijn benen, mijn voeten. Mijn ego stribbelt nog steeds tegen. Maar ik blijf ademen. Nog langzamer. En dieper. Nog langzamer uit. En verder.

"Feeling is understanding"

“Ga je er nog niet uit???” smeekt mijn brein? Maar ik weiger. Ik wéét dat mijn lichaam zich binnen dit en een minuut aanpast aan de koude.

En dat is ook exact wat er gebeurt. Ik voel nog steeds koude, maar het onverdraaglijke, het “willen weglopen” is verdwenen. 

Ik heb mijn ademhaling volledig onder controle, beef niet en denk “Waauw, heb ik me hier zo’n zorgen over moeten maken?? 

“Feeling is understanding” zei Wim altijd. “Het klopt gewoon!”, zeg ik hardop terwijl ik euforisch de kraan dichtdraai. De daaropvolgende dagen merk ik dat ik dit moment van rust steeds sneller ervaar. Het moeilijkste is voorbij! 

Anderhalf jaar later sta ik op een rots van 5 meter hoog. Ik ben in Polen voor de Wim Hof Instructeursopleiding. Onder mij stroomt een rivier met ijswater. 5 … 4 … 3 … 2 … 1 … Ik spring. Met de juiste mindset. Met een plan. Zonder enige twijfel. Wauw.

Pure Magie? Neen, mindset. Alles is mindset. 

1. Algemene Mindset en Doelstelling om koud te douchen

Je algemene mindset over de koude is een basisvoorwaarde om met vertrouwen koud te douchen en te voorkomen dat het een helse ervaring wordt. Als je nog steeds denkt dat een douche sowieso oncomfortabel is of zelfs gevaarlijk. lees dan eerst mijn artikel over ‘een sterke mindset voor een koude douche of een ijsbad’ 

Heb je dit al gedaan, lees dan verder!

2. Fysieke en Mentale trucs voor en tijdens het koude douchen

Een aantal van deze tips zijn 100% persoonlijke aanpak en maken niet deel uit van het “Wim Hof Methode Protocol”. De koude ingaan is voor mij een soort ritueel geworden en daar hoort voor mij het volgende bij. 

Ik beschrijf mijn “game plan” en de manier waarop ik mij focus hieronder in chronologische volgorde. 

2.1 Fysiek: Wim Hof Ademhaling

De ademhaling doet 3 dingen waardoor je fysiek en mentaal voorbereid de douche kan instappen. Een rondje is al voldoende. 

 1. Doordat je de pH van je lichaam verhoogt, ben je rustiger en meer geconcentreerd.
 2. De pijnreceptoren zijn minder gevoelig omdat de pH van je lichaam hoger is.
 3. Het adrenalinegehalte is al verhoogd. Hierdoor zal je minder hinder ervaren van de eerst koude “adrenalineshock” (priming the body)

2.1 Visualiseer je koude douche

Visualiseren betekent dat je je als het ware het scenario in je verbeelding ziet hoe de koude douche zal verlopen. Je mediteert even over je “gameplan”. Dit hoeft slechts enkele seconden te duren, maar is gewoon uitermate effectief.

Quote van Einstein

Vasthouden aan deze visie zal je helpen om gefocust te blijven wanneer de eerste koude je overvalt. 

 1. Stel je even voor hoe de koude zal voelen. Op je borstkas, op je benen enz … . Laat de koude er maar gewoon zijn. Je bent niet van de Titanic gevallen. Je staat gewoon in een koude douche!
 2. Neem je voor te focussen op je ademhaling en zie voor je hoe je lichaam zich aanpast aan de koude.
 3. Zie jezelf fier en opgeladen uit de douche stappen en 

2.2 Mentaal: 'Shake hands with the Body ...'

Voordat ik de koude douche inga, schud ik mezelf de hand. Mijn linkerhand staat hier symbool voor het lichaam en mijn rechterhand staat symbool voor “mezelf”. 

Hierdoor, maak ik de volgende afspraak met mijn lichaam. (goede afspraken maken goede vrienden!)

“Jij zorgt voor de warmte, ik zorg voor de zuurstof’ 

Op deze manier ga ik een commitment met mijn lichaam aan en geef ik mijn verstand een taak, waardoor ik minder geneigd ben om mijn aandacht af te laten dwalen naar de koude. Ik heb immers een afspraak na te komen 😉  

2.3 "Dit is de temperatuur"

Voordat ik definitief in de douche ga, wrijf ik water op mijn borstkas. Op deze manier bereid ik mijn lichaam voor op de temperatuur van het water. Ik zeg het er ook gewoon bij.

“Hey Body, dit is de temperatuur waaraan je je vandaag mag aan aanpassen.”

Persoonlijke tip, maar het werkt voor mij, misschien ook wel voor jou 😉

2.4 Wrijf water in je gezicht ...

We hebben allemaal de zogenaamde “mammilian dive reflex”. (zie filmpje). Wanneer je koud water in je aangezicht wrijft, geef je het zenuwstelsel een prikkel om te kalmeren en de hartslag te doen dalen.

2.5 Niet uitstellen, aftellen van 5 naar 1

Om te voorkomen dat ik zou uitstellen om onder het koude water te gaan staan, tel ik altijd af van vijf tot nul. Op die manier blijf ik gefocust op het moment dat ik in de douche stapt en minder op de koude.

De kans dat ik op de vlucht sla of eeuwig blijf uitstellen om in de douche te stappen heb ik hierdoor ook volledig onder controle. 

2.6 Geef je verstand een taak op het moment dat je in de douche stapt.

Op het moment dat ik de koude douche in stap, geef ik mijn verstand een simpele taak waardoor ik mijn ademhaling bijna onmiddellijk onder controle heb. 

Ik stap in de douche, adem zo diep in als ik kan en ik houd mijn adem 5 seconden in. Ik geef mijn verstand de taak om tot vijf te tellen, waardoor mijn focus op mijn ademhaling komt te liggen en niet op de koude.

Op deze manier werk ik enerzijds met het lichaam mee (het lichaam zal reflexmatig inademen en naar adem happen bij het eerste contact met de koude)

Anderzijds doorbreek ik onmiddellijk de neiging tot hyperventilatie (oppervlakkig ademen na de reflexmatige inademing) en heb ik mijn ademhaling instant onder controle.

2.7 Adem steeds dieper in en uit en vertraag je ademhaling.

Onder invloed van de koude zullen de bloedvaten in je armen en benen afsluiten en zal al je bloed naar je organen, borstkas en hoofd verplaatsen om de vitale organen te beschermen. Het bloed dat in de ledematen achterblijft zal hierdoor afkoelen.

Een van de allerbelangrijkste dingen om nu te doen is ervoor te zorgen dat je lichaam zuurstof krijgt om warmte te produceren. 

Dit doe je door iedere in -en uitademing te vertragen en steeds dieper in – en uit te ademen. 

Je hersenen krijgen hierdoor ook de informatie dat alles oké is. 

Tegen de tijd dat je driemaal zo traag en diep mogelijk in -en uitgeademd hebt, is de minuut die je lichaam nodig heeft om zich aan te passen aan de koude al voorbij. 

2.7 Tijd om om te draaien!

De voorkant van je lichaam is nu aangepast aan de koude. 

LET OPwanneer je je omdraait voelt dit net hetzelfde als het eerste moment dat je in de douche stapt.

Herhaal dus alle voorgaande stappen voordat je je omdraait 🙂

2.8 EN nog eens omdraaien!

Wanneer ook de achterkant van je lichaam aangepast is aan de koude en je je ademhaling een tweede keer onder controle hebt, kan je enkele rondjes draaien terwijl je gefocust blijft op je ademhaling.

Je zal merken dat je nu je ademhaling helemaal onder controle hebt. Opdracht volbracht!

2.9 Stap uit de douche (en droog je nog niet af!)

Droog je nog niet onmiddellijk af nadat je uit de douche stapt.  Je zal geen koud hebben. Voel even wat de koude douche met je gedaan heeft! Geniet nog even na van het gevoel en wees trots op jezelf. Dit doet niet iedereen je na. 

3. Houd je focus en warm het lichaam op.

3.1 Blijf bewust ademen

Nadat je uit de koude douche komt, zullen de sensoren in je huid merken dat je uit de koude douche gestapt bent. Dit is het signaal voor het lichaam om de bloedvaten in je armen en benen opnieuw te openen. 

Doordat het koude bloed van je armen en benen nu vermengt met het warme bloed in je buik en je borstkas, kan de lichaamstemperatuur nog steeds dalen. Dit fenomeen wordt een “afterdrop” genoemd.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om je ledematen te bewegen en nog een tijdje gefocust te blijven op je ademhaling.

3.2 Horse stance

De horse stand is een van de krachtigste manieren om je benen opnieuw op te warmen omdat je de grote spiergroepen van je benen gebruikt. 

Doe dit enkele minuten, terwijl je gefocust blijft ademen.

Dominique Stulens begeleiding Horse Stance Wim Hof center, Stroe

3.2 Yoga oefeningen of push-ups

Een andere manier om je lichaam te helpen opwarmen is simpelweg een aantal keren pompen of enkele yoga oefeningen te doen die je kent. 

Blijf zeker ook gefocust op je ademhaling. Zuurstof is belangrijk om warmte te produceren, remember?!

Dominique Stulens Wim Hof Method - balance over arms

4. Het perfecte GamePlan om koud te douchen

Met bovenstaande mindset en tips ben je normaal fysiek en mentaal voorbereid om in de koude douche te stappen. Ik zet alles nog even alles op een rijtje

Algemene Mindset:

 1. Het doel van de koude douche is dat je rust vindt in de koude, niet dat je het “volhoudt” op wilskracht.
 2. Iedereen heeft een lichaam dat zich kan aanpassen aan de koude, ook jij.
 3. Voorzie het lichaam van zuurstof door je ademhaling te vertragen. Dan is het binnen de minuut aangepast aan de koude. Vertrouw daarop!
 4. De koude is helend! Weet dus waarom je dit doet. 

 

Fysieke voorbereiding:

 1. Doe minimaal één rondje Wim Hof ademhaling met retentie. Je zal rustiger zijn en minder gevoelig reageren op de eerste koude. 
 2. Visualiseer dat je in de douche stapt en overloop in gedachte je plan.
 3. Shake Hands with the body! “Jij zorgt voor de warmte, ik zorg voor de zuurstof.”
 4. Wrijf water op je borst om het lichaam voor te bereiden op de temperatuur. (het zal zich al beginnen aan te passen nog voordat je de koude instapt
 5. Wrijf water in je gezicht. Dat kalmeert je.
 6. Tel af van 5 naar 1 en stap zonder enige twijfel de koude in.
 7. Adem zo diep in als je kan en hou je adem 5 tellen in. Tel in gedachten tot 5
 8. Adem uit zo traag je kan. Adem vervolgens weer in zo diep je kan. Steeds langzamer in en uit. Steeds dieper in en uit. 
 9. Als de voorkant van je lichaam aangepast is aan de koude, herhaal stap 3 tot 7 en draai je om. 
 10. Herhaal stap 8
 11. Vraag jezelf af of je je ademhaling onder controle hebt en stel vast dat de koude best wel meevalt. 
 12. Kom uit de Douche en geniet van het gevoel dat je geen koude voelt in de badkamer
 13. Blijf ademen en warm je lichaam op door te pompen, de horse stance en/ of Yoga oefeningen.
 14. Wees trots op jezelf. Niet iedereen doet dit. Geniet van de energie, je heldere geest en de vitaliteit die je voelt de rest van de dag. 

Heb je iets aan dit artikel gehad of heb je nog vragen? Laat hieronder gerust een reactie achter 😉

4 reacties

 1. Je tips zijn erg nuttig en bieden goede steun en geven vertrouwen bij het nemen van koude douches.
  Hiermee moet het iedereen lukken!

  1. Al een hele tijd aan het oefenen met koud douchen maar nooit langer dan 10 sec volgehouden.
   Na dit artikel zit ik in 3 dagen tijd op 1 min koud douchen met vertrouwen om morgen voor de 2 minuten te gaan. Merci man!

 2. Geniaal stuk. Alle vragen die ik nog had, nadat ik werd opgezogen door alle informatie die ik de laatste twee dagen heb opgezocht omtrent Wim Hof, zijn bij deze beantwoord. Dank Dominique.

  1. Al een hele tijd aan het oefenen met koud douchen maar nooit langer dan 10 sec volgehouden.
   Na dit artikel zit ik in 3 dagen tijd op 1 min koud douchen met vertrouwen om morgen voor de 2 minuten te gaan. Merci man!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dominique-Stulens-Wim-hof-methode-workshop-fundamentals.png
Meer info WHM FUNDAMENTALS WORKSHOP
Meer info WHM WEEKEND
Meer info WHM ADVANCED WORKSHOP
Wim Hof ademhaling workshop Dominique Stulens
Meer info WHM BREATHWORK MASTERCLASS